Ердоган към Путин: Целият свят гледа нас

Актуални новини
15:47 - 05 Март 2020
2232
Ердоган към Путин: Целият свят гледа нас

"Трябва да обсъдим задълбочено с вас цялата ситуация, създала се към днешния ден (във връзка със събитията в Идлиб), за да не може нищо подобно вече да не се повтори и за да не допуснем то да разруши руско-турските отношения, към които ние - и аз зная, че и вие също - се отнасяме много внимателно и които ценим". Това заяви Руският президент Владимир Путин в началото на разговора му с турския му колега Реджеп Ердоган, предаде ТАСС. 

Ердоган пристигна в Москва в момент, когато руските и турските военни са изправени един срещу друг в една война, която прогони от домовете им близо милион хора за три месеца, много от които се отправиха към турската граница, уточнява Ройтерс.

Руският президент отбеляза още, че по молба на турския му колега разговорът ще започне на четири очи, а после, при необходимост, в него ще се включат и членовете на делегациите на двете страни.

"Винаги имаме за какво да си говорим, но сега ситуацията в добре познатата зона, в Идлиб, ескалира толкова много, че изисква откровен, личен разговор", каза Путин, откривайки руско-турските преговори.

Путин изрази съболезнования на Ердоган във връзка със смъртта на турски военни в Сирия и заяви, че сирийската армия не е знаела за тяхното местоположение.

"В началото на срещата ни искам отново да изкажа искрените си съболезнования за смъртта на вашите войници в Сирия", обърна се руският президент към турския си колега. Путин отбеляза, че "смъртта винаги е голяма трагедия". "За съжаление, както вече ви казах в телефонен разговор, никой, включително сирийските военни, не е знаел за тяхното (на турските военни постове) местоположение", каза президентът на Руската федерация. Според него "през това време сирийските войски също са понесли сериозни загуби".

Ердоган на свой ред определи преговорите като много важни, предаде Франс прес.

"Има големи проблеми в този регион. Целият свят гледа нас. Мерките и решенията, които ще вземем тук, ще успокоят региона и нашите две страни", каза турският президент.