Ердоган: Не смятаме безкрайно да бъдем домакин на милиони бежанци

Той добави, че призивите към международната общност по този въпрос досега не са дали резултат

Свят
17:01 - 01 Октомври 2019
1924
Ердоган: Не смятаме безкрайно да бъдем домакин на милиони бежанци

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново намекна за предстояща операция на Турция на изток от р. Ефрат в Сирия в изказването си на откриването на есенната сесия на парламента днес, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

"Турция вече няма за губене и един ден по този въпрос. Не ни остана друг изход освен сами да продължим по пътя си. Без никакво съмнение работата ни няма да е лека", заяви Ердоган.

Военни официални представители от Турция и САЩ се договориха през август за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия и създаване на мирен коридор, който до облекчи движението на сирийските бежанци, които искат да се върнат у дома. Анкара обаче обвинява Вашингтон, че бави процеса и предупреждава, че ако американците продължат да протакат, ще предприеме самостоятелно военна операция в Северна Сирия.

Ердоган посочи още в изказването си пред парламента, че в момента в Турция живеят три милиона и 650 хиляди бежанци от Сирия.

"Наясно сме, че няма друга страна, която може да се нагърби с такъв товар и толкова дълго време да се справя", каза той, но добави, че турското гостоприемство не е безгранично.

"Не смятаме безкрайно да бъдем домакин на милиони бежанци на своя територия. Тези хора, които са наши гости в продължение на осем години, всъщност имат дом, родно място, отечество. Наша задача е да създадем сигурна обстановка, в която час по-скоро бежанците да могат да продължат живота си в собствената си страна", заяви той. По думите му, цитирани от Ройтерс, Турция планира да настани в планираната зона за сигурност източно от р. Ефрат два милиона души.

Ердоган добави, че призивите към международната общност по този въпрос досега не са дали резултат.

"Преди четири години на срещата на Г20 в Анталия предложих да бъде създадена зона за сигурност в Сирия", изтъкна той. По думите му на думи всички приемат със задоволство идеята, но никоя страна реално не се нагърбва с действия.

"Искаме сигурно бъдеще както за нас, така и за сирийския народ", заяви още президентът, като подчерта, че единствената причина за присъствието на Турция в Сирия са терористичните заплахи срещу границите й, които същевременно са пречка и за завръщането на сирийските бежанци.