Ердоган: Нетаняху може да посети Турция

Свят
13:53 - 26 Септември 2023
1681
Ердоган: Нетаняху може да посети Турция

Посещението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Турция може да се състои през октомври или ноември тази година. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Ердоган говори пред турски журналисти на борда на самолета на връщане от Азербайджан. 

Продължава работата на нашето външно министерство по определяне на датата на посещението на Нетаняху. Смятам, че визитата на Нетаняху в Турция, която бе отложена заради заболяване, ще се състои през октомври-ноември. Преговорите продължават, така че това посещение да се състои в най-подходящото време, каза Ердоган, предаде БТА. 

След това и ние ще посетим Израел, посочи президентът.

Очакваше се Нетаняху да посети Турция на 28 юли, но визитата бе отменена.

Лидерите на Турция и Израел се срещнаха миналата седмица в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН и се договориха за посещения.

Ердоган каза днес още, че Турция и Израел са започнали да обсъждат възможността за доставка на израелски газ за Европа през Турция.

Европа сега търси устойчиви енергийни източници на фона на ситуацията след започването на руско-украинската война. Известно е, че Израел се стреми да транспортира своите ресурси до Европа. Най-рационалният маршрут е тези ресурси да се транспортират до Европа през Турция, подчерта Ердоган.

След повече от десетилетен дипломатически разрив Израел и Турция през миналата година предприеха стъпки към започване на нова епоха в отношенията. Двете страни назначиха отново посланици.

Турция и Израел бяха влошили сериозно отношенията си въпреки силните си търговски връзки.