Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан от десетилетия не могат да постигнат мирно споразумение

Свят
15:57 - 14 Октомври 2020
1253
Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отрече твърденията, че страната му е изпратила сирийски бойци в подкрепа на армията на Азербайджан в Нагорни Карабах, информира АФП.

"Към тези, които ни казват "вие изпратихте муджахидините от Сирия". Ние нямаме такъв дневен ред. Te (муджахидините) си имат работа за вършене в собствените си земи, те няма да отидат там", каза Ердоган в реч, предавана по телевизията.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон обвини Анкара, че изпраща сирийски джихадисти в региона, обвинявайки Турция в пресичане на "червена линия".

Сирийски наемник, изпратен да се бие за азерските сили в конфликта с арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, подробно разказа за външната намеса в конфликта.

Армения и Азербайджан от десетилетия не могат да постигнат мирно споразумение за Нагорни Карабах. Войната през 90-те г. на миналия век отне живота на около 30 000 души. В края на септември двете държави възобновиха конфликта в спорния регион. Повече от 550 души са загинали до момента.

През последните дни Ереван и Баку взаимно се обвиняват, че са предприели нови нападения след сключеното през уикенда хуманитарно примирие.