Ердоган планира забрана на опозиционна партия

Партията твърди, че е набелязана заради това, че отстоява правата на кюрдите

Свят
13:25 - 10 Януари 2023
2897
Ердоган планира забрана на опозиционна партия

Главният прокурор на Турция представи в съда последното си искане за закриване на подкрепяната от кюрдите опозиционна партия преди изборите в страната по-късно тази година, предава АФП.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се опитва да разпусне Народнодемократичната партия (НДП) - третата по големина в парламента - от март 2021 г. насам заради предполагаемите ѝ връзки със забранени кюрдски бойци.

Партията твърди, че е набелязана заради това, че отстоява правата на кюрдите и се противопоставя на разширяващата се репресия на правителството срещу политическите свободи и инакомислието.

Делото е в процес на приключване пред Конституционния съд, което може да има сериозни последици за шансовете за преизбиране на Ердоган и за бъдещия състав на парламента.

Партията спечели 12 % от гласовете на парламентарните избори през 2018 г. и държи 56 от 579-те места в парламента.

Нейното разпускане може да ограничи изборните възможности на милиони кюрдски избиратели и да усложни допълнително нелеките връзки на Турция със Запада.

Ердоган обаче заклеймява НДП като политическо крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) - включена в списъка на терористичните организации на САЩ и Европейския съюз, както и на Анкара.

Главният прокурор Бекир Сахин представи НДП като "бюро за набиране на персонал" на ПКК.

"Доказахме, че подсъдимата партия се е превърнала във фокус на действия, противоречащи на неделимата цялост на държавата", заяви Сахин пред репортери, след като направи последната си реч в съда.

"Връзките ѝ с (ПКК) са добре известен факт. Цялото ни общество знае за тях."

"Очевидно е, че решението на Конституционния съд да блокира средствата на нашата партия е политическо", се казва в изявление на НДП.

Партията ще разполага с един месец, за да подготви защитата си, преди съдът да се събере за разглеждане на делото.

Петнадесетчленният състав се нуждае от мнозинство от две трети, за да одобри политическа забрана.

НДП заяви, че очаква делото да приключи "през следващите месеци, преди изборите".

Главният прокурор заяви, че времето за произнасяне на присъдата е "по преценка на Конституционния съд".