Ердоган пред Путин: Искам войната да спре възможно най-скоро

Турция, която е член на НАТО, доставя оръжия и боеприпаси на Украйна

Русия
16:31 - 16 Септември 2022
3614
Ердоган пред Путин: Искам войната да спре възможно най-скоро

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на едно от съвместните заседания на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан, че иска войната в Украйна да приключи "възможно най-скоро". Руският му колега Владимир Путин присъстваше на конференцията.

Ердоган се опитва да убеди Путин да проведе преки преговори за прекратяване на огъня с украинския си колега Володимир Зеленски в Турция. Въпреки това самият Зеленски не желае такива разговори, тъй като те се водят при условията на Москва, а тя вече няма инициативата във войната след контраофанзивата в Харков и Херсон.

"Полагаме усилия да финализираме конфликта в Украйна чрез дипломация възможно най-скоро", заяви Ердоган, цитиран от Дойче веле.

Той изрази загриженост, че зърното, изнасяно от Украйна по споразумението с гаранти Анкара и ООН, не достига в достатъчна степен до развиващите се страни, особено в Африка. Путин изрази подобни опасения миналата седмица като мотив да бъде позволен износът на руско зърно.

"Полагаме искрени усилия да доставим зърното на тези, които най-много се нуждаят от него, особено на нашите братя и сестри в Африка", каза Ердоган в петък.

Турският президент трябва да проведе двустранни разговори с Путин в рамките на срещата на върха в узбекистанския град Самарканд по-късно днес. Турция, която е член на НАТО, доставя оръжия и боеприпаси на Украйна, като същевременно се опитва да увеличи търговията с Русия. За Ердоган това наподобява "балансирана" позиция, която е необходима поради острата зависимост на Анкара от руските енергийни доставки.