Ердоган предложи на Зеленски да посредничи за Запорожката АЕЦ

Турският президент заяви, че няма да приеме резултатите от четирите референдума в Украйна

Русия
17:45 - 28 Септември 2022
1776
Ердоган предложи на Зеленски да посредничи за Запорожката АЕЦ

Споразумението между Киев и Москва за Запорожката атомна електроцентрала може да бъде постигнато чрез посредничеството на Турция, подобно на сделката между двете страни за износа на зърно. Това подчерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Турската държавна телевизия ТРТ-Хабер съобщава, че Ердоган е предложил на Зеленски да посредничи за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ.

Според него референдумите, проведени в контролираните от Русия украински територии, могат да възпрепятстват дипломатическите усилия за мирно разрешаване на конфликта.

По време на разговора Ердоган похвали дългоочакваната размяна на военнопленници между Русия и Украйна и потвърди подкрепата на Анкара за прекратяване на войната по мирен път.

По-рано турският президент заяви, че страната му няма да приеме резултатите от четирите референдума в Украйна, отбелязвайки, че това е така от 2014 г., когато започна първата конфронтация между Москва и Киев.

Турция, която поддържа приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.