Украйна съобщава за руски атаки срещу АЕЦ Запорожие

Сраженията в околността многократно предизвикват прекъсвания на електрозахранването

Украйна
12:15 - 21 Септември 2022
2050
Украйна съобщава за руски атаки срещу АЕЦ Запорожие

Украинският оператор на Запорожската атомна електроцентрала обвини Русия, че отново е атакувала площадката на атомната електроцентрала в Южна Украйна.

"Руски терористи отново бомбардираха Запорожската атомна електроцентрала през нощта", съобщава украинския оператор "Енергоатом". Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и от март е окупирана от руски войски.

През последните седмици обектите на електроцентралата бяха многократно обстрелвани, което засили страховете от ядрена катастрофа.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за нападенията. Сраженията в околността многократно предизвикват прекъсвания на електрозахранването.

В началото на септември месец мисия на МААЕ, ръководена от президента на агенцията Рафаел Гроси, успя да стигне до централата, за да направи оглед - това е настояване на Ядрената агенция от май месец насам, която сигнализира, че украинският екип работа под невероятно напрежение и натиск от страна на руските военни, които се намират в централата.

След излизането на доклада от МААЕ и след поредния обстрел по обекта, ядрената агенция предупреди за достигане на критична ситуация.

Припомняме, че руските сили поеха конторла над Запорожката аец след началото на офанзивата в Украйна. Централата обаче продъпжава да се обслужва от украински персонал. Двете страни си отправят взаимни обвинения за обстрел по ядрената централа. Преди седмица АЕЦ Запорожие спря напълно работа.