Ердоган призовава избирателите да гласуват за него

На втория тур на президентските избори той ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу

Свят
14:39 - 26 Май 2023
1296
Ердоган призовава избирателите да гласуват за него

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова днес турските избиратели да открият пътя към "Векът на Турция", като гласуват за него на втория тур на президентските избори на 28 май. 

"Вярваме, че на 28 май ще продължим пътя си към една велика и силна Турция", написа президентът в акаунта си в Twitter.

Той отново подчерта, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е изпълнила обещанията си към гражданите във всички 81 окръзи. "Нека заедно да отворим вратите на една нова епоха пред Турция. Нека заедно да изградим „Века на Турция“, посочи Ердоган.

Турският президент представи през октомври миналата година визията си "Векът на Турция", съдържаща програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката.

На втория тур на президентските избори Ердоган ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и кандидат за държавен глава на Националния алианс.

По-малко от процент не достигна на Ердоган, за да спечели на първия тур от президентските избори. Разликата между него и Кълъчдароглу бе около 5 процента. Третият кандидат за президент Синан Оган получи 5,17 процента от гласовете на избирателите. Преди няколко дни той обяви, че ще подкрепи Ердоган на втория тур на изборите.

Междувременно 74-годишният Кълъчдароглу определи втория тур като "референдум" за посоката на развитие на Турция, посочва в. „Сабах“.

В стремежа си да привлече повече избиратели, главно националистически настроени, Кълъчдароглу втвърди позицията си, като обеща да върне обратно милиони бежанци, ако бъде избран за президент, отбелязва БТА.

69-годишният Ердоган е лидерът, който е управлявал страната най-дълго (първоначално като премиер – от 2003 г., а от 2014 г. като президент). Ако бъде преизбран, той ще остане на власт до 2028 г.