Ердоган се оплаква, че САЩ не дават "Пейтриът"

Не е ясно дали турските F-16 ще се насочат срещу сирийските сили от границите на Турция

Свят
15:02 - 26 Февруари 2020
1492
Ердоган се оплаква, че САЩ не дават "Пейтриът"

САЩ обещаха подкрепа на Анкара по въпроса за Идлиб, този въпрос е обсъден от ръководителя на Белия дом по време на телефонен разговор. Към 26 февруари обаче не е оказана конкретна помощ, коментира турският президент Реджеп Ердоган в интервю пред репортери, които го придружават по време на посещението му в Азербайджан, съобщава "Анадолу".

Турският президент отбелязва, че по всяка вероятност ще трябва отново да обсъди темата за Сирия с Тръмп. Ердоган обяснява за дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в Сирия.

"Датата и мястото на срещата за Идлиб бяха договорени - 5 март, най-вероятно Истанбул. В момента се обсъжда форматът на участие - с участието на двама или 4 лидера", обяснява турският президентът.

Анкара иска Москва да спазва всички точки от споразуменията в Сочи, относно Идлиб. "Турция няма да отстъпи от позициите си".

В същото време Ердоган отрича съобщенията за готовност на САЩ да прехвърлят "Пейтриът" на Анкара.

"САЩ не изразиха готовност да доставят на Турция зенитно-ракетни системи. Анкара каза на американската страна, че е готова да придобие "Пейтриът" от САЩ".

Турският президент сигнализира, че може да се опита да предизвика руския контрол върху сирийското въздушно пространство, заявявайки, че търси начини да атакува сирийските правителствени сили в собственото им небе, съобщава "Блумбърг".

В реч в сряда пред депутати от неговата управляваща партия, Ердоган отбеляза, че наближава крайният срок за сирийските сили, подкрепяни от Русия, да се оттеглят в северозападната провинция Идлиб, последната опозиционна опора. "Проблемът ни е, че не можем да използваме въздушното пространство в момента. Скоро ще намерим изход".

Не е ясно дали турските F-16 ще се насочат срещу сирийските сили от границите на Турция.

САЩ не отговори на искането на Турция за разполагане на системи "Пейтриът" на границата, за да подкрепи потенциалните турски удари.

Турция е събрала около 10 000 военни в Идлиб в най-големия си опит да противодейства на офанзивата на сирийското правителство.

Конфликтът около крепостта на опозицията повдига въпроса за голямо кръвопролитие и масово изселване на бежанци към съседна Турция. Освен това, Турция се изправя срещу Русия, след като двете страни години наред работят за овладяване на пораженията на войната.

В сряда Ердоган заплаши, че ще използва сила, ако неговият ултиматум за изтегляне в края на месеца бъде игнориран.

"Няма да направим нито една крачка назад", каза Ердоган. "Определено ще изтласкаме силите на режима от определените от нас граници и ще дадем възможност на хората да се върнат по домовете."

Турция вече е приела 3,6 милиона бежанци от Сирия, повече от която и да е друга държава.

Турция се опасява от огромна нова вълна, трескаво строи лагери в Сирия и не планира да пуска повече бежанци да преминат границата. Едно от основните притеснения на Турция е, че джихадисти могат да се представят като цивилни и да представляват заплаха за сигурността, ако преминат нейните граници.