Ердоган скочи на Макрон за арменския геноцид

Турският президент попита французина за кланетата в Алжир и Руанда

Новини
17:55 - 27 Април 2019
1896
Ердоган скочи на Макрон за арменския геноцид

"Да отправиш послание към 700 000 арменци, които живеят във Франция, няма да те спаси, Макрон", заяви Ердоган в реч пред представители на своята партия в Къзълджахамам, на север от Анкара, предаде агенция Франс прес.

"Първо се научи да бъдеш честен в политиката, ако не си, не можеш да спечелиш", продължи той и допълни, че много пъти е казвал това директно на френския президент. Напрежението между Анкара и Париж се засили, след като Франция обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид от 1915 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Според Ердоган ако Турция бе направила това, в което я обвиняват, "нямаше да може да се говори за милиони арменци, които живеят в широка зона, от Европа до Америка, от Северна Африка до Кавказ". През февруари турският президент нарече френския си колега "новак" в политиката и обвини Франция, че тя е извършила геноцид в Алжир по време на колониалния период, както и в Руанда.