Ердоган: Турция е солидарна с Ливан

Свят
15:57 - 26 Юни 2024
872
Ердоган: Турция е солидарна с Ливан

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е солидарна с Ливан на фона на нарастващото напрежение с Израел. Той призова страните в региона да подкрепят Бейрут, предаде "Ройтерс".

Напрежението между двете държави ескалира през последните седмици, като разпали страхове, че това ще премине към война между Израел и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула. Атаките, разменяни през северната граница на Израел доведе до евакуацията на хиляди хора от райони от двете страни на границата.

В реч пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието в парламента Ердоган каза, че израелският премиер Бенямин Нетаняху планира да разпространи войната в региона и подчерта, че това ще "доведат до голяма катастрофа". Западната подкрепа за Израел е "жалка", допълни той.

"Изглежда, че Израел сега е обърнал очи към Ливан, след като унищожи и подпали Газа. Виждаме, че западните страни оказват подкрепа на Израел зад кулисите", посочи Ердоган.

Президентът заяви, че "Турция е до братския народ и държава Ливан" и призова към солидарност и останалите страни в региона.

Припомняме, че на 19 юни лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.

Няколко дни по-късно турският външен министър Хакан Фидан каза, че гръцкият Кипър се е превърнал в военна база, откъдето постоянно се извършват военни полети към Газа. В отговор на това Гърция заяви, че е солидарна с Кипър и няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" по отношение на развитието в Близкия изток и по-точно в Газа.