Ердоган: Турция не изживява смяна на оста, а укрепва собствената си ос

Новини
20:44 - 01 Октомври 2022
2174
Ердоган: Турция не изживява смяна на оста, а укрепва собствената си ос

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес твърденията, че страната му изживява смяна на оста, съобщи Анадолската агенция.

"Някои кръгове се опитват да представят нашите външнополитически инициативи като "смяна на оста". Турция обаче не преживява смяна на оста; тя укрепва собствената си ос, като едновременно поддържа различни дипломатически отношения в света въз основа на националните ни интереси", заяви Ердоган в парламента в столицата Анкара.

По думите му Турция, която е разположена на кръстопът, на който се пресичат три континента, е значително засегната от глобалните събития.

"Турция не разполага с лукса да се затваря в себе си, да се изолира от външния свят и да наблюдава събитията в своя регион, седейки на оградата", добави той.

Ердоган определи политиката на Анкара като "конструктивна и активна", която поема инициатива за решаване на глобални и регионални проблеми.

Той подчерта, че Турция не "търси ескалация" в отношенията си с други държави, нито пък "се поддава на натиск, независимо откъде идва той".

"Ние твърдо защитаваме правата на Турция във всички области с почтено, търпеливо, решително и благоразумно отношение", каза Ердоган.

Относно продължаващата война в Украйна президентът заяви, че страната му е избрала мира, диалога и това да бъде "справедлив съдия".

"Като се имат предвид близките ни отношения с двете страни, ние предпочетохме да се стрем??м към прекратяване на войната, вместо да разпалваме огъня и да подстрекаваме към размирици", каза той.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.