Ердоган: Турция полага усилия за прекратяване на войната в Украйна

Свят
11:28 - 19 Септември 2023
1439
Ердоган: Турция полага усилия за прекратяване на войната в Украйна

Турция ще даде приоритет на дипломацията за установяване на мир в Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк, съобщават турските медии.

Турция полага усилия за прекратяване на руско-украинската война чрез установяването на справедлив мир и ще продължи да отдава приоритет на дипломацията, за да бъде установен траен мир във всички конфликтни зони, каза той.

Ердоган потвърди също така, че Анкара има намерение да работи с Русия за доставката на един милион тона руско зърно за африканските страни.

Много повече зърно трябва да бъде изпратено в африканските страни. Разговарях с руския президент Владимир Путин, поставяме си за цел да доставим 1 млн. тона зърно на бедните страни в Африка, каза президентът на Турция. 

Ердоган добави, че Турция е предложила на Русия да увеличи този обем.

На 31 август в Москва се състоя среща между министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан, които обсъдиха зърнената сделка и параметрите за изпълнение на инициативата за доставка на 1 млн. тона руско зърно на преференциална цена с финансовата подкрепа на Катар. Президентите на Русия и Турция обсъдиха този въпрос в Сочи на 4 септември.

Ердоган снощи говори и за отношенията между Анкара и Брюксел, като посочи, че  се е отворила "възможност за засилване на отношенията с Европейския съюз". Според него "позицията на ЕС ще бъде решаваща по този въпрос".

Турският президент изрази задоволство от развитието на отношенията между Турция и САЩ. Той посочи, че заедно "с президента на САЩ Джо Байдън са отстранили повечето от пречките, които понякога са се появявали в отношенията между двете страни".