Ердоган: Турция ще предприеме стъпки за укрепване на икономиката си

Свят
16:17 - 17 Април 2024
1401
Ердоган: Турция ще предприеме стъпки за укрепване на икономиката си

Турция ще предприеме стъпки, за да укрепи средносрочната си икономическа програма, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от турските медии.

Трите основни наши приоритети в тази насока са увеличаване на публичните спестявания, приоритизиране на инвестициите и ускоряване на структурните реформи, изтъкна късно снощи президентът след първото заседание на правителството след местните избори в страната (на 31 март).

Той добави, че икономическият му екип е направил необходимата подготовка за предприемането на стъпки с цел укрепване на средносрочната икономическа програма.  

Ердоган заяви също, че икономическият растеж на Турция ще се доближи до 4 процента през тази година, като износът ще окаже положително влияние. Той прогнозира, че дефицитът по текущата сметка ще възлезе на 2,5 на сто от БВП в края на годината, отбелязва БТА.

Фокусирани сме върху неотложните си проблеми, по-специално икономиката, сигурността, земетресенията, правата и свободите и борбата с тероризма, каза държавният глава, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Световната икономическа криза, която започна с пандемията от КОВИД-19 и се задълбочи с последвалите събития, все още продължава, особено по отношение на инфлацията. Почти всички, включително и развитите икономики, изпитват сериозни затруднения в производството, заетостта, инвестициите и контрола на инфлацията, добави Ердоган.