Лидерът на "Хамас" ще разговаря с Ердоган в Турция

Свят
15:17 - 17 Април 2024
1244
Лидерът на "Хамас" ще разговаря с Ердоган в Турция

Исмаил Хания, политическият лидер на палестинската ислямистка групировка "Хамас", ще посети Турция през почивните дни, за да проведе разговори с турския президент Реджеп Ердоган, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на изказване на държавния глава, предава БТА.

Пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) днес Ердоган за пореден път подчерта, че "Хамас" не е терористична организация и я сравни с турска национална съпротивителна организация от времето на Турската освободителна война от 1919-1922 г., когато Османската империя е окупирана от гръцки, британски, френски, италиански и арменски войски.

"Ще приема лидера на палестинската кауза през уикенда. Ще обсъдим редица въпроси", е заявил още турският президент в изказването си пред парламентарната група на ПСР, предаде Ройтерс, добавяйки, че Ердоган за пореден път е нарекъл Хамас "освободително движение".

НТВ уточнява, че срещата между президента на Турция и председателя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания ще се състои в събота, 20 април, в двореца "Долмабахче" в Истанбул.