Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя палестинската кауза

Палестинският президент бе посрещнат с официални почести в Анкара

Свят
11:05 - 26 Юли 2023
1587
Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя палестинската кауза

Турският президент Реджеп Ердоган разговаря снощи в Анкара с палестинския президент Махмуд Абас, който е на официално посещение в Турция, предаде БТА.

В разговор на четири очи двамата лидери са обсъдили развитието на турско-палестинските отношения и палестинско-израелския конфликт, както и актуални въпроси от регионален и международен характер.

Специално внимание е било отделено на стъпките, които да бъдат предприети за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Турция и Палестина, се посочва в официалното съобщение.

"Ще продължим да защитаваме палестинската кауза с цялата си сила и ще я подкрепяме с цялата си мощ. Бих искал да подчертая, че от съществено значение е да се създаде независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим“, заяви президентът Ердоган на пресконференцията след разговорите.

Махмуд Абас дълго и с ентусиазъм аплодира изявлението на Ердоган.

Турският президент допълни, че е важно международната общност, включително ООН, да бъде силно ангажирана с палестинския въпрос.

"Пътят към справедлив и траен мир в региона е защитата на визията за решение с две държави. Помирението между нашите палестински братя е един от ключовите елементи в този процес. Турската агенция за сътрудничество и развитие /ТИКА/, Турският червен полумесец и неправителствените организации продължават да оказват помощ. Нашият принос към Агенцията на ООН за палестинските бежанци ще продължи. Бих искал да предам на целия палестински народ задоволството си, че моето име е дадено на площад там", каза Ердоган.

На свой ред Абас заяви, че  "израелското правителство се опитва да подкопае мирните инициативи с радикалното си отношение. Израел продължава опитите си да засили окупацията. Трябва да заявя, че международната общност е безпомощна в това отношение. Турция винаги е защитавала независимостта на Палестина на международната арена, за което сме й благодарни“.

 Палестинският президент бе посрещнат с официални почести в Анкара.