Ердоган загуби Анкара, Истанбул и Измир (ОБЗОР)

Балкани
17:04 - 01 Април 2019
1976
Ердоган загуби Анкара, Истанбул и Измир (ОБЗОР)

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спечели местните избори в страната, но загуби ключови градове, включително столицата Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя крах и в Истанбул и Измир, както и в Текирдаг - мястото, където преди дни външният министър Ахмед Чавушоглу произнесе прословутата си реч за намесата на Турция в поправките на българския Закон за вероизповеданията.

И в четирите големи града местните избори бяха спечелени от опозиционната светски настроена Народнорепубликанска партия, основна през 1923 г. от бащата на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Загубата на Анкара от страна на партията на Ердоган има голям психологически ефект, коментираха експерти. За първи път от 25 г. опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град.

В Истанбул спечели народнорепубликанецът Екрем Имамоглу с 48,79 на сто подкрепа спрямо 48,51 процента за Бинали Йълдъръм, кандидата на управляващите и бивш министър-председател на Турция. 

В столицата Анкара в надпреварата за кметския пост се наложи Мансур Яваш, също издигнат от опозицията, с 50,90 процента от гласовете при 99,82 обработени бюлетини. Яваш измества Мехмет Йозхасеки, издигнат от ПСР, който събра 47,10 процента от гласовете.

Измир, който е традиционна крепост на кемалистите, пак ще бъде управляван от опозиционната НРП, след като нейният кандидат за кмет Тунч Сойер събра 58,06 на сто от гласовете срещу 38,67 за Нихат Зейбекджи, бивш министър на икономиката, издигнат за кандидат-кмет от партията на Ердоган. 

ПСР междувременно планира да оспори резултатите в Анкара и Истанбул, очаквайки да промени изхода от вота, посочва Ройтерс. Пред репортери в Анкара генералният секретар на ПСР Фатих Шахин заяви, че партията му ще оспори изборните резултати във всеки район на столицата. По думите му по този начин ПСР ще осъществи "значителен напредък".

Според неокончателните резултати Партията на справедливостта и развитието печели в Централна и Северна Турция, опозицията в - западната и южна част, а кюрдите - традиционно в Диарбекир.

В турската политика да загубиш Истанбул, означава да загубиш Турция. Но поражението в Анкара също е важно, защото тя е столицата и това има огромен психологически ефект, казва Мурат Йеткин, независим журналист и политически анализатор.

Смята се, че изваждането от политиката на дългогодишния кмет на Анкара - Мелих Гьочек е тактическата грешка на президента Реджеп Ердоган. Тя позволи на кемалистката опозиция да си върне контрола над столицата след 25 години пауза, коментира в. "Хюриет".

Големият победител от местните избори е Мансур Яваш, който като кандидат на основната опозиционна Народнорепбуликанска партия и "Добра партия" спечели изборите в столицата. Самият Яваш се кандидатира за трети път за местни избори.

Управляващата партия влезе в предизборната надпревара в Анкара за първи път без дългогодишния си кмет Гьокчек, който не участва в избори за първи път от 1994 г. След дългогодишния си мандат в Анкара Гьокчек беше принуден от президента да подаде оставка през 2017 г. Тогава Ердоган защити решението си с мотива, че иска да освежи местната власт в столицата.

Яваш има опит в местната администрация на Анкара в квартал Бейпазари, където е роден и израснал. Между 1999 г. и 2009 г. той беше район кмет, превръщайки Бейпазари в туристическа дестинация. Ердоган пък заложи на политик, който дори не е роден в Анкара, коментира в. "Хюриет".

Столицата е под контрола на кемалистите за пръв път от 25 години, а в битката за Истанбул и двете страни обявиха победа.