Ердоган: Завладените територии ще бъдат върнати на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски също не е готов на отстъпки

Русия
12:07 - 20 Септември 2022
2220
Ердоган: Завладените територии ще бъдат върнати на Украйна

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю пред американската ПиБиЕс, че руският държавен глава Владимир Путин е готов да преговаря с Украйна, след като контраофанзивата на Киев изтласка руските войски от Харковска област.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред ПиБиЕс, че руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с Украйна, след като бързата контраофанзива на Киев изтласка руските войски от Харковска област.

"Той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро. Това беше моето впечатление, защото начинът, по който се развиват нещата в момента, е доста проблематичен". заяви Ердоган.

Според Ердоган Русия трябва да върне всички земи, които е окупирала, включително Крим. "Ако ще се установява мир в Украйна, разбира се, връщането на земята, която беше окупирана, ще стане наистина важно. Това е, което се очаква", добави той. "Нито една инвазия не може да бъде оправдана", заяви Ердоган.

Ердоган каза също, че е "поискал от Путин да върне Крим на законните му собственици".

Турският президент добави, че като първа стъпка "200 заложници ще бъдат разменени по споразумение" между Украйна и Русия.Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред PBS Newshour, че руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с Украйна, след като светлинната контраофанзива на Киев изтласка руските войски от Харковска област.

"Путин всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро. Това беше моето впечатление, защото начинът, по който се развиват нещата в момента, е доста проблематичен". заяви Ердоган дни след срещата с руския президент на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан.

Според Ердоган Русия трябва да върне на Украйна всички земи, които е окупирала, включително Крим. Полуостровът бе завладян от руснаците през 2014 г.

"Ако ще се установява мир в Украйна, разбира се, връщането на земята, която беше окупирана, ще стане наистина важно. Това е, което се очаква. Това е, което се иска. Путин предприе определени стъпки. Ние също. Земите, които бяха окупирани, ще бъдат върнати на Украйна", добави той.

"Нито една инвазия не може да бъде оправдана", допълни Ердоган и каза, че от 2014 г. насам иска от Путин да върне Крим на "законните му собственици". Отбеляза обаче, че макар руският президент да желае край на войната, той не е готов на териториални отстъпки, "така че е твърде рано да говорим за преговори".

Украинският президент Володимир Зеленски също не е готов на отстъпки на каквито и да е територии, особено след като силите на Киев реализираха успешни контраофанзиви в Харков и Херсон и отвоюваха хиляди квадратни километри окупирана земя.