ЕС дава зелена светлина за началото на преговори с Босна и Херцеговина

Балкани
12:42 - 20 Март 2024
1249
ЕС дава зелена светлина за началото на преговори с Босна и Херцеговина

Европейските лидери са готови да дадат политическа зелена светлина за започването на преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина, според проектодокумент от 19 март, видян от "Политико".

ЕС предостави на Босна статут на кандидат през декември 2022 г. Европейската комисия миналата седмица даде положителна препоръка за започване на официални преговори за присъединяване, която лидерите на ЕС сега планират да следват.

Текстът включва условия за преговорите за присъединяване, като се казва, че следващата част от процеса може да се случи само след като бъдат предприети съответните стъпки, посочени в препоръката на Комисията от 12 октомври 2022 г., което означава, че Босна трябва да постигне повече напредък по своята домашна работа преди да влезе в блока.

Настоящият проект ще бъде обсъден от посланиците на ЕС в сряда и от лидерите на ЕС в четвъртък. Няколко дипломати бяха оптимисти, че настоящият подход за Босна в крайна сметка ще бъде възприет от лидерите.

Един дипломат от страна, първоначално по-скептична към напредъка на Босна до момента, на когото беше предоставена анонимност, за да обсъди откровено темата, каза, че втората част на параграфа е ключова. "Всички реформи, за които се съгласихме, наистина трябва да бъдат завършени, преди да може да се случи каквато и да е следваща стъпка за Босна."

В навечерието на срещата на върха в четвъртък седем европейски държави призоваха своите колеги да следват препоръката на Европейската комисия относно Босна. Австрия, Хърватия, Чехия, Гърция, Италия, Словакия и Словения са казали, че блокът трябва да "се възползва от инерцията и настоящия прозорец на възможностите", се казва в писмо, видяно от "Политико".