EС гласи санкции срещу Иран заради ракетите за Русия

Евросъюзът ще отговори със "значителни мерки", ако Техеран прехвърли балистични устройства

Новини
13:33 - 12 Март 2024
1277
EС гласи санкции срещу Иран заради ракетите за Русия

Лидерите на Европейския съюз са готови да отговорят с нови и значителни мерки срещу Иран на фона на съобщенията, че Техеран може да прехвърли балистични ракети на Русия за използване срещу Украйна, се казва в проектозаключенията от срещата на върха, която ще се проведе следващата седмица, научи Ройтерс.

"Европейският съвет призовава трети страни незабавно да прекратят предоставянето на материална подкрепа за агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в проектотекста, видян от Ройтерс.

Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя, съобщиха шест източника на Ройтерс, задълбочавайки военното сътрудничество между двете страни, които са под санкциите на САЩ.

"Съобщенията, че Иран може да прехвърли балистични ракети и свързани технологии на Русия за използване срещу Украйна, са много обезпокоителни", се казва в проектозаключенията от срещата на върха на 21-22 март.

"Европейският съюз е готов да реагира бързо и в координация с международните партньори, включително с нови и значителни мерки срещу Иран," се казва в проектодокумента.

В заключенията също се казва, че лидерите ще призоват върховния представител за външаната политика Жозеп Борел и Европейската комисия да подготвят допълнителни санкции срещу Беларус, Северна Корея и Иран.

Франция, Германия и Великобритания миналия септември запазиха санкциите срещу Иран, свързани с балистични ракети и разпространение на ядрени оръжия, които трябваше да изтекат през октомври съгласно ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

Официални лица по това време казаха, че решението е взето до голяма степен поради използването на Русия на ирански дронове срещу Украйна и възможността Иран да прехвърли балистични ракети на Русия.

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза в интервю за House Magazine по-рано този месец, че Лондон разполага с информация относно предоставянето на Иран на балистични ракети на Русия.

"Да. Не мога да коментирам това", каза Шапс, цитиран. "Независимо дали става дума за балистични ракети или за безпилотните самолети "Шахед", с които са снабдили Русия, видяхме, че ако има борба в света, често Иран я подклажда или помага за снабдяването на хранителната верига в този случай."