ЕС глоби производителя на бисквитите "Oreo" с 337 милиона евро

САЩ
13:45 - 23 Май 2024
27068
ЕС глоби производителя на бисквитите "Oreo" с 337 милиона евро

Европейският съюз наложи глоба от 337,5 милиона евро (366 милиона долара) на "Монделийз" (Mondelez) - американският производител на захарни изделия, сред които бисквитите "Oreo"( Oreo) и шоколадите "Тоблерон“ (Toblerone), заради ограничаване на продажбите на продукти в рамките на страните от съюза, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

"С днешното решение ние установяваме, че "Монделийз" незаконно е ограничил трансграничните продажби в ЕС. Компаният е направила това, за да поддържа по-високи цени на продуктите си в ущърб на потребителите“, каза еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Санкцията, наложена от Европейската комисия, продължава натиска срещу компании, които налагат териториални ограничения на доставките на дистрибутори и търговци на дребно.

ЕК заяви, че компанията е участвала в антиконкурентни сделки и също така е злоупотребила с господстващото си положение в нарушение на антитръстовите закони на ЕС. Наложената глоба беше намалена с 15 процента, след като "Монделийз" призна за нарушенията.

Според ЕК производителят е ограничил обхвата на пазарите или клиентите, на които седем доставчици на едро могат да препродават продуктите му между 2012 г. и 2019 г., и също така е попречил на 10 изключителни дистрибутори в някои страни от ЕС да отговарят на заявки за продажба от клиенти в други страни от съюза между 2006 г. и 2020 г.

Случаят с ЕС се отнася до исторически, изолирани инциденти, повечето от които са спрени или са били отстранени доста преди разследването на ЕК, обясниха от компанията.