ЕС готви тригодишен договор за иРНК ваксини за COVID-19

ЕС
13:19 - 27 Септември 2023
1730
ЕС готви тригодишен договор за иРНК ваксини за COVID-19

Според хора, близки до дискусиите, Европейската комисия изготвя планове за търг за иРНК ваксини срещу COVID-19, но не е ясно дали дозите ще бъдат осигурени навреме за тази зима, пише "Политико".

Няколко държави са потвърдили пред изданието, че се обсъжда търг за съвместна доставка на иРНК ваксини срещу COVID-19. Този договор ще продължи от 2023 г. до 2026 г. и ще бъде първата съвместна доставка на ваксини срещу COVID-19 извън пандемията.

С настъпването на новия студен сезон има готовност за доставки на новите адаптирани ваксини. Някои страни искат да гарантират, че разполагат с достатъчно доставки и избор от ваксини, за да защитят населението си. Броят на случаите отново се увеличава, включително в болничните интензивни отделения.

Докато предишните споразумения за съвместни доставки на ваксина срещу COVID-19 бяха възлагани по компания, "Политико" разбира, че този търг ще позволи на множество компании да осигурят един и същ договор.

В момента Pfizer/BioNTech е единственият производител на иРНК ваксина, който все още има валиден договор. Но противоречивото решение на Комисията да купи 1,1 милиарда дози от този производител на практика изключи други играчи от пазара, ситуация, която се влоши, след като сделката беше предоговорена, за да се удължат доставките до 2027 г.

Тази сделка беше източник на противоречия, както заради размера й, така и заради личната роля на президента на Комисията Урсула фон дер Лайен в преговорите по нея, с предполагаем обмен на текстови съобщения между нея и изпълнителния директор на Pfizer Алберт Бурла.

Сега Службата за реагиране при извънредни ситуации и готовност в здравеопазването (HERA) се свързва със страните, за да прецени интереса им към закупуване на повече иРНК ваксини за тяхното население.

"Оценяваме нуждите и интересите на държавите-членки за допълнителни ваксини срещу COVID-19 и ако има необходимите минимум четири заинтересовани държави-членки, Комисията е готова да стартира процедурата", каза говорител на Европейската комисия пред "Политико".