ЕС и 27 страни подписаха споразумение за рисковете от изкуствения интелект

Предвижда се разработване на международно признат праг, който ще разграничава безопасното от опасното

Актуални новини
22:08 - 22 Май 2024
6738
ЕС и 27 страни подписаха споразумение за рисковете от изкуствения интелект

Европейският съюз и 27 страни, сред които и членки на алианса, подписаха споразумение, с което се задължават да възприемат "общ праг" при оценка на риска, свързан с развитието на технологиите с изкуствен интелект. Документът беше парафиран в края на международен форум в Сеул.

Срещата на високо равнище, посветена на технологиите с изкуствен интелект, се проведе под егидата на Южна Корея и Великобритания.

Споразумението предвижда страните да разработят международно признат праг, който ще разграничава безопасното от опасното развитие на моделите с изкуствен интелект. При достигането му се очаква да бъдат взети подходящи мерки за намаляване на риска.

Този риск може да включва опасност, при която ИИ би могъл евентуално да помогне на злонамерени лица или групи да придобият или използват химически или биологични оръжия. Споразумението предвижда мерки за предотвратяване на опити на технологиите с изкуствен интелект да избегнат чрез измама контрола от страна на хората. Сред страните, които го подкрепиха, са Великобритания, Южна Корея, Германия, Франция, САЩ и Индия.

Китай участва в дискусиите на форума, но не подписа финалното споразумение от срещата на върха.