ЕС изготви ново споразумение за Косово и Сърбия

ЕС
14:50 - 06 Декември 2022
2217
ЕС изготви ново споразумение за Косово и Сърбия

Европейският съюз е изготвил ново предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с ясен график на действията. Това заяви високопоставен дипломат от ЕС по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, информира Ройтерс.

Проектопредложението е изпратено и на двете страни в понеделник. ЕС очаква Сърбия и Косово да постигнат окончателно споразумение след по-малко от година.

Има много неща, които го правят голяма крачка напред по отношение на сегашната ситуация. Това не е пълно признание, но е пълно нормализиране на отношенията, поясни дипломатът, пожелал анонимност.

През 2013 г. Белград и Прищина се ангажираха със спонсориран от ЕС диалог за разрешаване на нерешени въпроси, но беше постигнат малък напредък. Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Предложението на ЕС съдържа анекс с ясен календар на действията - кога и как трябва да се случат нещата. Дипломатът призова Прищина и Белград да продължат конструктивния си ангажимент и да се съсредоточат върху постигането на необратим напредък в нормализирането на отношенията.

В Тирана президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу и сръбският президент Александър Вучич заявиха, че остават ангажирани с диалог, спонсориран от ЕС.

Наскоро напрежението между Сърбия и Косово ескалира, когато властите в Косово предприеха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили в региони, където етническите сърби съставляват мнозинството.