ЕС изпраща още 500 генератора за ток на Украйна

ЕС
15:33 - 22 Декември 2023
2169
ЕС изпраща още 500 генератора за ток на Украйна

Те са от стратегически резерви на Съюза и целта е с тях да бъде укрепена енергийната устойчивост на страната.

"Продължаващите брутални атаки от страна на Русия уязвиха украинската енергийна инфраструктура. Въпреки усилията на местните власти е невъзможно да се възстановят всички разрушени електропреносни мрежи за една година", посочват от Европейската комисия.

Генераторите, които ще бъдат доставени, варират от малки 12,5 kVA до големи 1000 kVA, които са в състояние да захранят с енергия цели болници в случай на прекъсване на електрозахранването. Пратката е за общо 16,5 милиона евро.

Генераторите ще бъдат предоставени на различни украински министерства. Целта е да се осигури достатъчно снабдяване с електроенергия през студените и тъмни месеци, както и да се поддържат работещи жизненоважни услуги, като болници, пречистване на отпадъчни води и топлоцентрали. Така например 40 от 500-те генератора са предназначени за училища.

С новата доставка стават над 5500 генераторите, изпратени на Украйна чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, който включва отделни пратки от държавите членки и 2178 от общите запаси на ЕС.

ЕК отбелязва, че в допълнение към генераторите ЕС осигурява и други жизненоважни енергийни доставки на Украйна, като трансформатори, автотрансформатори, оборудване за високо напрежение и LED крушки.