ЕС към Мексико: Арестувайте Путин

Новини
09:08 - 09 Август 2024
1730
ЕС към Мексико: Арестувайте Путин

Европейската комисия призова властите в Мексико да задържат руския президент Владимир Путин, ако приеме поканата да присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум. Това заяви говорителят на външните работи на ЕС Петер Стано в интервю за Юрактив (Euractiv), преде Укринформ.

Според Стано членството на Мексико в Международния наказателен съд (МНС) означава, че страната е законно обвързана да арестува Путин, ако той отиде в Мексико за церемонията, насрочена за 1 октомври.

Мексико е страна-членка на Международния наказателен съд от 2005 г. насам, със законовите задължения, произтичащи от това. Затова вярваме, че Мексико ще изпълни задълженията си като член на МНС, каза Стано.

Той добави, че през юни е имало мексикански представител на Срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария, където е постигнат „консенсус, че Русия трябва да прекрати войната си срещу Украйна“ и че „в последователни гласувания в ООН Мексико […] се присъедини към огромното мнозинство от (международната) общност, която осъди руската агресия и призова Русия да я спре.

В същото време Стано призна, че „Мексико, както всички други страни, има правото да развива международните си отношения според собствените си интереси“.

Както беше съобщено, Украйна вече поиска от Мексико да арестува Владимир Путин, ако той пристигне за встъпването в длъжност на президента.

На 17 март 2023 г. Камарата за предварително производство на МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинения в незаконно депортиране на деца и незаконно извеждане на украинци в Русия, припомня БТА.