ЕС недоволен от анулирането на вота в Истанбул

Избирателите в мегаполиса ще гласуват отново за кмет на 23 юни

Балкани
10:22 - 07 Май 2019
2438
ЕС недоволен от анулирането на вота в Истанбул

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул и да проведе повторно гласуване на 23 юни, предаде ТАСС. В съвместно изявление дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес.

В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля. Освен това тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

Висшата избирателна комисия на Турция отмени вчера резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март т.г., на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия, който спечели вота с около 13 000 гласа преднина пред опонента си.

ВИК обяви, че вотът ще бъде повторен на 23 юни т.г., когато турските избиратели ще се явят отново пред урните, за да гласуват повторно за кмет на Истанбул. В същото време ВИК отхвърли иска на Партията на националистическото действие да бъдат отменени резултатите от вота в общините Малтепе и Кючюкчекмедже, които бяха спечелени от опозицията.