Партията на Ердоган оспорва вота в Истанбул

Жалбата срещу изборната загуба е внесена две седмици след разгрома на 31 март

Свят
17:36 - 16 Април 2019
2608
Партията на Ердоган оспорва вота в Истанбул

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция на Реджеп Тайип Ердоган днес внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия (ВИК) с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им, предаде Ройтерс. Жалбата бе внесена две седмици след състоялите се на 31 март местни избори.

Първоначалните резултати показаха, че победа на изборите в Истанбул с лек превес (0,2 процента) е удържал кандидат-кметът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу (пред съперника си Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР).

Заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз и съпътстващата го делегация са предоставили на ВИК три куфара с документи, информира турската телевизия НТВ. ПСР внесе жалбата във ВИК с искане за повторение на местните избори в мегаполиса с аргумент за наличие на "пълна нелегитимност". Ако жалбата на ПСР бъде одобрена, повторение на изборите ще се състои в първата неделя 60 дни след първоначалното гласуване - т.е. на 2 юни. Ако жалбата бъде отхвърлена, ще бъдат оповестени окончателните резултати и победителят ще получи кметския мандат, за да може да започне работа, отбелязва Ройтерс.