ЕС няма да разреши ново отлагане на Брекзит

Днес британският парламент ще заседава по казуса

Свят
11:05 - 09 Септември 2019
2022
ЕС няма да разреши ново отлагане на Брекзит

Брюксел няма да се съгласи да предостави на Обединеното кралство ново отсрочване на Брекзит. Това предупреди министърът на външните работи на Франция Жан Ив Ле Дриан, отбелязва електронното издание Политико в европейската си редакция.

"Британците трябва да ни кажат какво искат", подчерта първият дипломат на Париж пред местни медии и допълни: "Няма да предоставяме удължаване на срока на Брекзит на всеки три месеца".

Отговорът от Великобритания не закъсня - пред медиите на Острова британският министър на финансите Саджид Джавид заяви, че премиерът на Обединеното кралство иска ново споразумение, а не удължаване на срока.

"Премиерът ще отиде на заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 октомври, ще се опита да постигне сделка. Със сигурност няма да иска удължаване в тази среща", подчерта Джавид.

Миналата седмица британският парламент гласува предложение, с което да спре излизането на страната от структурите на Общността без споразумение. Актът бе опит на депутатите да принудят Джонсън да поиска удължаване на срока за Брекзит за яннуари, ако не успее да постигне ново споразумение с ЕС.

Джонсън пък многократно подчерта, че Великобритания ще напусне Блока на 31 октомври, със или без сделка, и предложи предсрочни избори през октомври, преди срещата му с евролидерите. Днес британският парламент ще заседава по казуса.