ЕС обръща поглед към "пренебрегваната" Латинска Америка

Фон дер Лайен ще се срещне с президентите на Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико

ЕС
13:56 - 12 Юни 2023
1592
ЕС обръща поглед към "пренебрегваната" Латинска Америка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка на четири държави в Латинска Америка, за да засили политическите и търговските отношения, които Европейският съюз признава, че понякога е пренебрегвал, съобщава "Ройтерс".

След руската инвазия в Украйна ЕС търси "единомислещи" партньори, които да осигурят други източници на търговия и важни минерали, необходими за зеления преход, както и да помогнат за намаляване на зависимостта му от Китай.

Фон дер Лайен ще се срещне с президентите на Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико в няколко последователни дни. Нейната визита идва след тази на германския канцлер Олаф Шолц по-рано през годината и седмица, преди бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва да отпътува за Париж.

Брюксел ще посрещне над 30 лидери от Латинска Америка и Карибския басейн на среща на върха, която ще се проведе на 17-18 юли и ще бъде трамплин за "новия дневен ред" на ЕС за региона, представен миналата седмица.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че партньорството на Съюза с региона понякога е било "приемано за даденост или дори пренебрегвано" и трябва да бъде надградено с "избрани партньори".

На първо място в програмата на Фон дер Лайен ще бъде търговското споразумение, сключено през 2019 г. с блока Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, но отложено до голяма степен поради опасения относно обезлесяването на Амазонската джунгла.

ЕС очаква скоро да получи отговор от Меркосур относно предложението си към споразумението да се включат ангажименти за устойчивост и изменение на климата.

Фон дер Лайен ще се стреми и към актуализация на търговския пакт между ЕС и Мексико, който двете страни договориха през 2018 г.

Друг акцент ще бъде желанието на ЕС за установяване на партньорство за суровини от ключово значение с редица страни от региона. Съюзът има търговско споразумение с Чили, което може да осигури на европейските компании по-голям достъп до литий и мед в страната.

Евентуално споразумение с Аржентина би могло да насърчи проучването от страна на инвеститори от ЕС на залежите от шистов нефт и газ в областта Вака Муерта.