ЕС обяви до 35 млрд. евро заем за Украйна

Украйна
14:32 - 20 Септември 2024
1179
ЕС обяви до 35 млрд. евро заем за Украйна

Европейският съюз ще отпусне заем до 35 милиарда евро на Украйна, за да помогне на страната, затънала в тежка война с Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Тя пристигна в Киев по-рано днес, за да обсъди подкрепата на Европа, готовността за зимата, отбраната и напредъка по заемите от Г-7.

Заемът е част от по-широк план сред страните от Г-7 за набиране на средства, като се използват постъпленията от руски активи, замразени заради наложените санкции на страната за нахлуването ѝ в Украйна.

Обявяването за заема идва в момент на спешна нужда от помощ за Украйна поради многократните атаки на Русия срещу нейната енергийна инфраструктура и след месеци на преговори с партньорите от Г-7 за техния дял и структура на заема, пише "Файненшъл таймс".

"Тези активи трябва да се използват за защита на живота в Украйна срещу руска агресия", заяви украинският президент Володимир Зеленски снощи. "Има ясно решение относно 50 милиарда долара за Украйна от руски активи и е необходим механизъм за прилагането му, за да се гарантира, че тази подкрепа за Украйна ще се усети в близко бъдеще", настоя той.

През юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да предоставят 50 милиарда долара под формата на заеми на Украйна и да ги разделят според относителното им икономическо тегло, което би довело до това ЕС и САЩ да покрият по 20 милиарда долара, а Канада, Япония и Великобритания да компенсират останалото. САЩ обаче обусловиха участието си с правни гаранции, че активите ще останат замразени за по-дълго време.

ЕС, където са блокирани близо 200 милиарда евро руски държавни активи, не успя да гарантира това поради съпротивата на Унгария за разширяване на режима на санкции срещу Русия.

За да компенсира отказа на американците и да заобиколи ветото на Будапеща, Европейската комисия се опита да увеличи своя дял от заема до 40 милиарда евро, гарантирани срещу общия бюджет на блока. Страните членки на ЕС обаче се възпротивиха на тази цифра, притискайки Брюксел да накара Обединеното кралство, Канада и Япония да увеличат дела си.

Крайната сума от 35 милиарда евро идва като компромис, който позволява на САЩ да се включат на по-късна дата. Мнозинството от страните от ЕС и Европейският парламент трябва да одобрят заема от Съюза преди края на годината.