ЕС осъди удара срещу иранското посолство в Дамаск

Свят
17:46 - 03 Април 2024
2747
ЕС осъди удара срещу иранското посолство в Дамаск

Европейският съюз осъди въздушния удар срещу иранското посолство в Дамаск и призова страните в региона да проявят сдържаност, съобщава "Ройтерс".

Иран обвини Израел за нападението, при което бяха убити двама от неговите генерали и петима военни съветници. Израел обаче не е поел отговорност за атаката - една от най-значимите досега за иранските интереси в Сирия.

"В тази изключително напрегната регионална ситуация е наложително да се прояви максимална сдържаност", подчертава Петер Стано, говорител на Европейската комисия в социалната мрежа X.

"Принципът за неприкосновеност на дипломатическите и консулските помещения и персонал трябва да се спазва във всички случаи и при всички обстоятелства в съответствие с международното право", допълва той.

Иран избягва директен конфликт с Израел по време на войната срещу "Хамас" в Газа, като същевременно подкрепя атаките на своите съюзници срещу израелски и американски цели.

Въпреки това иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обеща да отмъсти за въздушния удар, който унищожи консулска сграда в съседство с главния комплекс на посолството в луксозния квартал "Мезех" на сирийската столица.