ЕС осъжда Русия за ракетния терор на жп гарата в Украйна

През нощта броят на загиналите е нараснал до 25 души, включително две деца, а други 31 са ранени

ЕС
14:47 - 25 Август 2022
3814
ЕС осъжда Русия за ракетния терор на жп гарата в Украйна

Европейският съюз осъди смъртоносната руска бомбардировка на железопътна гара в Украйна и предупреди, че "виновните за руския ракетен терор ще бъдат държани отговорни".

"ЕС категорично осъжда поредната отвратителна атака на Русия срещу цивилни граждани", написа в Twitter ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, докато броят на жертвите от удара в Чаплине нарасна на 25.

Борел не каза как Брюксел възнамерява да потърси отговорност от Москва, но следващата седмица той ще бъде домакин на срещи на министрите на външните работи и отбраната на ЕС в Прага, на които ще бъде обсъдена кризата.

Държавите членки на Европейския съюз, наложиха редица икономически санкции на Русия през шестте месеца, откакто тя започна инвазия в Украйна. Много страни от ЕС доставиха оръжия на Киев.

Но Борел призна, че ще бъде трудно да се поддържа единна подкрепа за още по-строги мерки, тъй като нарастващите цени на енергията удрят европейските предприятия и потребители и заплашват да предизвикат рецесия.

В Прага той ще предложи ЕС да осигури обучение на украинските войски.

Някои членове на ЕС със сухопътни граници с Русия - Полша, Финландия, Естония, Латвия и Литва - също ще предложат да се забрани на руснаците да получават туристически визи за ЕС.

Германия и някои други държави-членки обаче не са склонни да приемат тази мярка, тъй като се опасяват, че тя ще затрудни търсенето на закрила в ЕС от руски дисиденти.

Русия нанесе удар по гара в украинския град Чаплине, в Днепропетровска област.

По данни на украинския държавен железопътен оператор през нощта броят на загиналите е нараснал до 25 души, включително две деца, а други 31 са ранени.