ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

Свят
11:15 - 14 Октомври 2024
1332
ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

Европейският съюз осъди всички атаки срещу мисии на ООН, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в отговор на нападенията на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFIL) от страна на израелските отбранителни сили (IDF), цитира думите му "Ройтерс".

"Такива атаки срещу мироопазващите сили на ООН представляват тежко нарушение на международното право и са напълно неприемливи. Тези атаки трябва да спрат незабавно", каза Борел в изявление, публикувано в неделя вечерта.

Израел оспорва някои от докладите на ООН за инцидентите, включващи UNIFIL, и израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че мироопазващите сили осигуряват "човешки щит" за бойци на "Хизбула" на фона на ескалация на насилието.

Борел също така призова всички участници в конфликта да гарантират безопасността на персонала и имуществото на ООН и настоя за разяснения и задълбочено разследване на атаките от страна на израелските власти.

Припомняме, че ООН съобщи в неделя, че израелски танкове са нахлули в база на нейните мироопазващи сили в Южен Ливан. От организацията са съобщили по-късно, че след като танковете са напуснали, снаряди са избухнали на 100 метра от базата, което я е задимило, а на около 15 души им е оказана медицинска помощ. Не се казва кой е изстрелял снарядите или какъв вид токсично вещество се подозира.

В изявление адресирано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който Израел обяви за "персона нон грата" и му забрани да влиза страната, Нетаняху е заявил, че "дойде време да изтеглите UNIFIL от крепостите на Хизбула и от бойните зони".