ЕС отделя €100 млн. за бързи тестове за Covid-19

Миналата седмица общият брой на потвърдените случаи в Европа достигна 1,1 милиона

Свят
16:30 - 28 Октомври 2020
2735
ЕС отделя €100 млн. за бързи тестове за Covid-19

Брюксел заделя 100 милиона евро за по-бързи тестове за коронавирус на фона на втората вълна в Европа. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Бързите антигенни тестове се появяват на пазара. Това може да изиграе значителна роля, но ние ще предложим ЕС подход за одобрение", каза тя.

Ден преди извънредна видеоконференция на евролидерите Фон дер Лайен отбеляза, че Комисията ще настоява за по-добра координация на действията за проследяване на случаите.

Антигенният тест за коронавирус не е толкова надежден, колкото PCR тестът. Но при антигенния тесст резултатите излизат в рамките на 15 минути. Европейски експерти смятат, че вирусът се разпространява твърде бързо, за да се разчита на тестове, които отнемат няколко дни, за да се разбере резултатът.

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че вирусът много бързо се разпространява в Европа, ние сме дълбоко във втора вълна. Сега повече и повече хора се заразяват, предупреди тя.

Миналата седмица общият брой на потвърдените случаи в Европа достигна 1,1 милиона. Колкото повече хора се заразяват, толкова повече хора ще бъдат хоспитализирани, изтъкна Фон дер Лайен.

Очакваме тези цифри да се увеличат още през следващите две до три седмици и те ще се увеличат бързо, продължи тя.

Фон дер Лайен, подкрепена от съветника си по научни въпроси Петер Пиот, каза още, че ще призове евролидерите да гарантират по-добро споделяне на данни чрез платформата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

По думите й това ще помогне къде има свободни легла в интензивните отделения и дали може да се организира трансгранично прехвърляне на пациенти, ако се наложи.

Германия започна да приема пациенти от препълнените болници в Холандия.

Фон дер Лайен, епидемиолог преди да влезе в германската политика, отбеляза още, че ще открие платформа за споделяне на планове между научните съветници от 27-те страни членки.