ЕС отхвърли исканията на Русия за дългосрочни договори за газа

Новини
15:38 - 20 Октомври 2021
1950
ЕС отхвърли исканията на Русия за дългосрочни договори за газа

ЕК отхвърли едно от ключовите условия, които Русия предложи за увеличаване на доставките на газ за ЕС и понижаване на температурите на пазара, където цените скочиха до исторически върхове, пише finanz.ru.

Европейският съюз не иска да обсъжда сключването на нови дългосрочни договори, в които ще бъдат определени допълнителни обеми газ, заяви във вторник постоянният представител на Русия в Брюксел Владимир Чижов.

„Краткият отговор е „не“, каза той на брифинг в Москва и добави, че вместо нови споразумения с „Газпром“, Европейската комисия вижда изхода в ускорения преход към „зелена“ енергия.

ЕК не може да попречи на държавите-членки на ЕС, които имат право да сключват договори поотделно, припомни Чижов. „Те обаче се опитват да ги разубедят по всякакъв възможен начин и да кажат, че е много по-добре да купуват газ на спотовия пазар“, каза той (цитати от Интерфакс).

Министърът на енергетиката Николай Шулгинов заяви миналата седмица, че е възможно да се увеличат доставките на газ за ЕС само при нови дългосрочни договори.

Същата позиция изрази и заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев. „Не можем да се втурнем на помощ само за да компенсираме грешките, които не сме направили“, каза той в интервю за Bloomberg.

Изпълняваме всички наши договори, всички наши задължения. Всичко това трябва да бъде предмет на допълнителни доброволни и взаимноизгодни споразумения. "
Източници на Bloomberg, близки до Кремъл и Газпром, твърдят, че 

е малко вероятно Русия да увеличи доставките, докато Европейският съюз не издаде одобрения за газопровода „Северен поток 2“.

Сега заявлението за нейното сертифициране се разглежда от Федералната мрежова агенция на Германия и решението се очаква не по-рано от януари, след което Европейската комисия също трябва да издаде своята „виза“.

След години на напрежение с Европа руските служители не са склонни да правят услуги, без да получават нищо в замяна - например твърдите гаранции, че новият газопровод ще бъде пуснат в експлоатация, казват източници на Bloomberg.

Доставките през Северен поток 2 ще избегнат изпомпването на допълнителен газ през Украйна, припомнят те.

"Газпром" започна да съкращава доставките за Европейския съюз през лятото, когато започна сезонът за съхранение, и остави собствените си съоръжения за ХЕГ в Германия празни с повече от половината.

От октомври компанията намали транзита през Украйна с 20% и три пъти през Полша по тръбопровода Ямал-Европа. За ноември „Газпром“ напусна същия режим на изпомпване, като резервира само една трета от полския маршрут и отказа да изкупи допълнителни мощности на украинската GTS.