ЕС отпуска още пет милиона евро помощ за Нагорни Карабах

ЕС
14:49 - 26 Септември 2023
1737
ЕС отпуска още пет милиона евро помощ за Нагорни Карабах

Европейската комисия съобщи, че ЕС увеличава с пет милиона евро хуманитарното финансиране за нуждите, възникнали с кризата в Нагорни Карабах.

Очаква се масово изселване на хора от Нагорни Карабах към Армения, като приблизително 13 500 бежанци вече са пресекли границата, отбелязва комисията. В Нагорни Карабах има голям недостиг на храна, липсва достъп до електричество и вода. ЕС ще осигури подкрепа за част от преселените от Нагорни Карабах в Армения, като се очаква помощта да стигне до около 25 000 души. Осигурени са средства за подслон, храни и възможности за препитание, се пояснява в съобщението.

Още около 60 000 души ще бъдат подкрепени чрез Червения кръст с храна и здравни грижи. ЕС изпраща на място свой представител за оценка на нуждите, допълва комисията. 

В съобщението се уточнява, че от началото на конфликта в Нагорни Карабах миналата година ЕС вече е осигурил над 25,8 милиона евро хуманитарна помощ, включително обявените днес средства. Хуманитарното финансиране от ЕС се предоставя според принципите за хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, добавя ЕК.