ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

Украйна
16:33 - 24 Април 2024
1729
ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

Украйна получи нов транш финансова помощ в размер на 1,5 милиарда евро от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Страната се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно тази година.

Финансовият министър Сергей Марченко заяви, че ЕС, който предостави на Украйна общо 31 милиарда евро, се е превърнал в най-големия финансов спонсор на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Съединените щати, които одобриха милиарди долари в нов помощен пакет също са важен спонсор за Киев.

"Международната подкрепа е ключът към осигуряването на макроикономическа стабилност и изграждането на основа за икономически растеж", подчерта Марченко.

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 37 милиарда долара през тази година и до голяма степен разчита на финансова помощ от западните си партньори, за да може да покрие своите социални и хуманитарни разходи.

Киев използва по-голямата част от държавните си приходи за финансиране на усилията за отбрана, докато армията на страната са сражава с по-многочислената и по-добре оборудвана руска армия.

Първият вицепремиер Юлия Свириденко отбеляза, че правителството очаква с нетърпение окончателното одобрение на кредитната програма на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро и се надява да получи още три транша през тази година.

"Всъщност ние сме на една крачка от стартирането на програмата и пълното редовно финансиране по програмата", посочи тя.

По нейни думи след окончателното одобрение Киев ще може да получи 1,89 милиарда евро през юни и още два транша на стойност около 4 милиарда евро през септември и ноември.

Украйна ще трябва да осъществи редица реформи и да изпълни други програмни показатели, за да може да получи траншовете.

Стъпките включват мерки за подобряване на прозрачността, борба с корупцията, подобряване на бизнес средата и доближаване на законодателството на страната до ЕС.