Войните в Газа и Украйна предизвикват срив на международното право

Украйна
15:06 - 24 Април 2024
2258
Войните в Газа и Украйна предизвикват срив на международното право

Светът е свидетел на почти пълен срив на международното право на фона на крещящо нарушаване на правилата в Газа и Украйна, умножаващите се въоръжени конфликти, нарастване на авторитаризма и огромни нарушения на правата в Судан, Етиопия и Мианмар, Amnesty International предупреди в годишния си доклад, цитиран от "Ройтерс".

Правозащитната организация заяви, че най-могъщите правителства, включително Съединените щати , Русия и Китай, са довели до глобално незачитане на международните правила и ценности, заложени във Всеобщата декларация за правата на човека, като цивилните в конфликти плащат най-високата цена.

Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty, каза, че нивото на нарушаване на международния ред, наблюдавано през изминалата година, е "безпрецедентно".

"Явното пренебрежение на международното право от страна на Израел се усложнява от неуспеха на неговите съюзници да спрат неописуемото кръвопролитие на цивилни в Газа", каза тя. "Много от тези съюзници бяха същинските архитекти на тази система след Втората световна война."

Докладът подчерта неуспеха на САЩ да осъди нарушенията на правата, извършени от Израел, и използването на правото на вето, за да парализира Съвета за сигурност на ООН относно резолюцията за прекратяване на огъня в Газа, както и продължаващата агресия на Русия в Украйна.

Той също така посочи въоръжаването на китайските военни сили в Мианмар и начина, по който Пекин се предпази от контрол относно отношението си към уйгурското малцинство.

Докладът, който описва подробно оценката на Amnesty за правата на човека в 155 страни, подчертава нарастващата реакция срещу правата на жените и равенството между половете през 2023 г.

Той цитира потушаването на протестите на жените в Иран указите на талибаните, "насочени към изтриването на жените от обществения живот" в Афганистан и правните ограничения върху абортите в САЩ и Полша , наред с други.

Правозащитната организация също така предупреди за заплахата от новите технологии, или по специфично - бързият напредък в изкуствения интелект и инструментите за масово наблюдение може да се използва за допълнително разпалване на конфликти, посегателство върху права и свободи и сеене на раздори по време на една от най-важните изборни години.

Нерегулираният технологичен напредък "може да бъде оръжие за дискриминация, дезинформация и разделение", каза Каламард.