ЕС разрешава на страните да блокират вноса на руски газ без компенсации

Москва все още осигурява 10% от доставките на синьо гориво за блока

Новини
21:18 - 08 Декември 2023
5458
ЕС разрешава на страните да блокират вноса на руски газ без компенсации

Европейският съюз е подготвил законопроект, с който ще позволи на държавите членки самостоятелно да блокират вноса на газ от Русия и Беларус, съобщи “Файненшъл Таймс”. Според проектодокумента, предложен от Брюксел, всяка страна от ЕС ще може да забранява достъпа на компании от Русия и Беларус до своите газопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG).

Предложението може да даде основание на енергийните компании от блока да прекратят връзките си с руски доставчици, без да се налага да плащат огромни компенсации, обясни високопоставен служител на ЕС.

Въпреки че страните от съюза постепенно намалиха зависимостта си от руската енергия след избухването на войната в Украйна, Русия все още осигурява приблизително 10% от доставките на газ, включително LNG. Редица държави, включително Австрия и Унгария, все още са силно зависими от руското гориво.

ЕК иска да накара страните членки да спрат оставащия внос на синьо гориво, посочва вестникът.

Брюксел предложи да се позволи на страните “частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат достъпа до газопреносната система за руски и беларуски компании, когато това се изисква за защита на националните интереси. Предварителният текст трябваше да бъде одобрен на 8 декември, се добавя в доклада. Финалната версия трябва да бъде официално приета от парламента и държавите. Европейската комисия отказа да коментира доклада на “Файненшъл Таймс”.

Белгия и Испания тази година са станали най-големите вносители на руски втечнен природен газ след Китай. Нидерландия забрани нови договори за претоварване на руски LNG, включително прехвърляне между руски арктически ледоразбивачи и танкери и тези, които отиват в азиатските страни. Белгия, Испания и Франция на свой ред разрешиха вноса и реекспорта на втечнен газ от Русия с обяснението, че за техните компании е трудно да се откажат от съществуващите договори. Други държави, включително Германия, също използват втечнен природен газ, внесен през западноевропейски страни.

“Знам, че Белгия със своя енергиен терминал все още помага или улеснява (доставките на руски газ – бел. ред.), че този газ все още тече. Разбира се, ние самите нямаме нужда от това, но съседните страни имат”, обясни белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стройтен.

ЕС реализира съвместна инициатива за снабдяване с газ, за да попълни запасите преди зимата и да избегне повторението на миналогодишните рекордно високи цени на енергията.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон многократно е настоявал правителствата да заемат по-твърда позиция, заявявайки на конференция във Варшава през септември, че страните в блока трябва да намалят руския износ на втечнен природен газ, за да го спрат напълно.

През февруари тази година ЕС въведе таван на цената на синьото гориво от 180 евро за MWh (около 2 хил. долара за 1 хил. куб. м). Руският президент Владимир Путин отговори, като подписа указ, забраняващ на “Газпром” да купува газ от съвместни предприятия с германската Wintershall Dea и австрийската OMV над регулираната цена.