ЕС решава дали гражданите на Косово ще пътуват с визи

ЕС
14:27 - 09 Ноември 2022
2004
ЕС решава дали гражданите на Косово ще пътуват с визи

Работната група на Съвета на Европейския съюз за визите ще се събере на двудневно заседание, което започва днес, като се очаква въпросът за визовата либерализация за Косово да бъде обсъден в четвъртък, съобщи КосоваПрес.

На предварителната среща на работната група през октомври въпросът за либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово взе нов, неочакван обрат след искането на Франция, подкрепена от няколко други страни, този процес да бъде обвързан с няколко други искания.

Франция поиска да бъде поставено условие за либерализацията – да бъде приложена системата за сигурност в Европа ETIAS, която издава разрешения и информация за пътуванията, но тя все още не работи.

Преди да пътуват до 27-те членки на икономическия и политическия блок, гражданите на държави, за които визите са либерализирани, трябва да регистрират данните си чрез тази система. След това те ще получат електронно потвърждение с давност три години.

От властите в Пришина бе поискано също да хармонизира визовата си политика с тази на Европейския съюз, да засили граничния контрол и да продължи репатрирането на тези, които трябва да напуснат територията на ЕС.

Правителството на Косово обаче нарече новите условия на Франция несправедливи, като заяви, че страната е изпълнила всички изисквания и други не може да има.