ЕС се бори с коронавируса със скоч, бира и бърбън

ЕС
13:45 - 25 Март 2020
3411
ЕС се бори с коронавируса със скоч, бира и бърбън

Битката срещу пандемията вече включва и компаниите за алкохол в Европейския съюз. Те все повече използват производството си да помогнат на страните, които страдат от липса на дезинфектанти, пише европейската редакция на списание "Политико".

Това накара много правителства в Общността да отпуснат контрола върху компаниите за спиртни напитки, за да им позволят да произвеждат повече дезинфектанти, както за ръце, така и за чистене на повърхности, предава "Фокус".

Запасите от изопропанол, пропанол-1 и етанол - ключови съставки, използвани в продуктите за дезинфекция, които убиват вирусите и бактериите - намаляват, според Европейската агенция по химикалите (ECHA). Това води до притеснения, че продуктите, важни за борбата с разпространението на коронавируса ще станат по-скъпи и по-оскъдни.

За да ускори производството и предлагането на дезинфектанти, ECHA заяви във вторник, 24 март, че ще подкрепи страните и всички производители, които се включват в борбата - много от които по принцип произвеждат спиртни напитки.

"Индустрията търси начини да подкрепи производството, а търсенето разбира се е много високо", каза Петер ван дер Зандт, директор на отдела по рисковите продукти в ECHA.

Дезинфектантите обикновено са обект на много европейски регулации и се нуждаят от разрешение, преди да бъдат пуснати на пазара. За да заобиколят този продължителен и сложен процес, държавите могат да предоставят временни правомощия на компаниите, които искат да помогнат за производството на продукти за дезинфекция.

Германия, Австрия и Дания, наред с други държави вече обявиха, че ще въведат някои мерки, за да улеснят компаниите да започнат да произвеждат медицински дезинфектанти. Но това невинаги е толкова лесно.

По-рано белгийска пивоварна обяви, че ще достави 50 хил. литра дезинфектант, произведен от алкохол, премахнат от безалкохолни бири на болници в много европейски страни.

Този алкохол се изпраща първо в Германия, където се нагрява, за да се премахне миризмата на бира и след това се транспортира до Белгия, за да бъде бутилиран и изпратен в различни страни. За всички тези стъпки компанията се нуждае от разрешителни от всички тези държави.

"Някои страни правят това много бързо и ефективно и са взели мерки, така че новите (компании) да пуснат тези продукти бързо на пазара, но други държави не са направили това", казва Фльор Поетс от компанията за спиртни напитки AB InBev.