ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7

Седемте лидери на най-развитите индустриални държави ще се срещнат в Биариц този уикенд

Свят
13:51 - 22 Август 2019
1681
ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7

Европейският съюз е против всякакво безусловно предложение към Русия да се върне в клуба на най-развитите световни икономики - Г-7. Така отговори на идеята на американския президент Доналд Тръмп висш служител на блока, цитиран от Ройтерс.

Седемте лидери на най-развитите индустриални държави ще се срещнат във френския курорт Биариц този уикенд.

Форматът беше известен като Г-8 преди Русия да бъде изключена през 2014 г. след анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

Служителят, помолил да остане анонимен, каза, че причините за изключването на Москва все още са в сила и че всяко предложение за безусловно връщане ще бъде контрапродуктивно и признак на слабост.

 

По време на посещението си в Германия вчера британският премиер Борис Джонсън взе отношение по въпроса за евентуално присъединяване на Русия към Г-7.

Според него предвид атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, продължаващата нестабилност и гражданска война в Украйна и провокациите на Русия не само в Украйна, но и на други места, все още не може да става дума за връщане на Русия в Г-7.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел коментира по темата, че макар да се наблюдава известно раздвижване в позицията на руския президент Владимир Путин към Украйна, то не било достатъчно, за да гарантира връщането на Москва в групата.