ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

ЕС
15:06 - 04 Юли 2023
1709
ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

Европейският съюз се тревожи, че решението на Китай да ограничи износа на определени редки метали, използвани в производството на чипове, не е свързано с "необходимостта да се защити световния мир". Това заяви говорителка на Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

По време на брифинг тя посочи, че независимо че Пекин уверява, че този ход е направен с цел запазване на сигурността и националните интереси, според ЕС не това е основната причина за подобно решение.

Междувременно еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон обяви в Туитър, че Съюзът и Япония са се договорили да засилят сътрудничеството в областта на чиповете и да създадат "механизъм за ранно предупреждение", за да се предотвратят всякакви прекъсвания във веригите за доставки, " особено при критичните компоненти на суровините".

По-рано днес стана ясно, че Китай ще ограничи износа на металите германий и галий, широко използвани в полупроводниците, електрическите превозни средства и високотехнологичните индустрии.

Мярката беше обявена в момент, когато САЩ обмислят нови ограничения върху доставката на високотехнологични микрочипове за Китай след поредица от ограничения през последните години.