ЕС ще вложи 3,5 милиарда евро за опазване на океана

ЕС
12:26 - 16 Април 2024
1418
ЕС ще вложи 3,5 милиарда евро за опазване на океана

Европейският съюз ще вложи 3,5 милиарда евро за опазване на океана и за насърчаване на устойчивостта с редица инициативи тази година, съобщи днес еврокомисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, цитиран от Ройтерс.

Общо 40 инициативи ще се съсредоточат върху широк набор проблеми от борбата с морското замърсяване до подкрепата на устойчив риболов и инвестиции в т.нар. синя икономика – устойчива употреба на морски и сладководни извори за икономически дейности.

Инициативите бяха представени по време на годишната конференция „Нашият океан“ в гръцката столица Атина, която се провежда тази седмица и в която участват около 120 страни.

„Океанът е част от нас, той е наша споделена отговорност“, каза еврокомисарят по въпросите за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

Инициативите включват подкрепа на 14 инвестиции и една реформа в устойчивото рибарство в Кипър, Гърция, Полша и Португалия, на стойност около 1,9 милиарда евро. 980 милиона евро ще бъдат използвани от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост в Кипър, Финландия, Гърция, Италия и Испания за подкрепа на четири инвестиции и две реформи за борба със замърсяването на моретата.

Другите инициативи са насочени към подпомагане на африкански страни в развитието на синята им икономика.

Официален представител на гръцкото правителство заяви вчера пред Ройтерс, че по време на конференцията ще бъдат обявени над 400 нови инициативи на стойност до близо 10 милиарда евро.

Службата на Европейския съюз за климатични промени „Коперник“ съобщи миналия месец, че температурата на океана е достигнала през февруари рекордно високо равнище според набор от данни, датиращ от 1979 г. Прекомерният риболов и замърсяването с пластмаса са основните заплахи за океана.

Конференцията е дала начало на повече от 2160 инициативи на стойност около 120 милиарда евро от първото си издание през 2014 г., отбелязва Ройтерс.