ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Москва заяви, че предварително е подготвила план за действие в случай на санкции

ЕС
11:23 - 01 Март 2022
2254
ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Европейският съюз ще разгърне тотална икономическа война срещу Русия. Това заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

 "Ще разгърнем тотална икономическа и финансова война срещу Русия", заяви министърът. "Руският народ ще понесе последствията".

Санкциите, които Европейският съюз налага срещу Русия, ще унищожат нейната икономика, заяви още министърът.

"САЩ и Европа заедно формират най-мощния икономически блок на планетата", каза той. "Ще предизвикаме срив на руската икономика."

След началото на инвазията в Украйна западните държави обявиха нови организационни мерки срещу Москва. ЕС реши да забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Освен това мерките на ЕС са насочени към няколко големи финансови институции, включително Сбербанк и ВТБ. За някои държавни дружества е трудно да набират капитал от чужбина. Германия спря процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

ЕС също така забрани на всички руски самолети да кацат, излитат или летят над територията на държавите от ЕС, а на своите компании - да доставят самолети или части, използвани в тях, на Русия.

Москва заяви, че предварително е подготвила план за действие в случай на нова вълна от решения за санкции. Властите подчертаха, че ще окажат необходимата подкрепа на предприятията, засегнати от ограниченията, за да осигурят гладкото функциониране на икономиката.