ЕС трябва да е обединен за руските и китайските ваксини

Това заяви френският министър по европейските въпроси Клемент Бон

Свят
14:00 - 05 Март 2021
3203
ЕС трябва да е обединен за руските и китайските ваксини

Солидарността на Европейския съюз ще бъде засегната, ако страните от блока изберат китайски или руски ваксини COVID-19, които все още не са одобрени, заяви френският министър по европейските въпроси Клемент Бон в петък, цитиран от "Ройтерс". 

"Ако изберат китайската и/или руска ваксина, мисля, че би било доста сериозно", обясни Бон.

"Това би създало проблем от гледна точка на нашата солидарност и също така създава проблем за здравето, тъй като руската ваксина все още не е разрешена в Европа. Направено е искане за одобрение, но то все още не е разрешено в Европа и дори още не е отправено искане за китайската ваксина".

Руската ваксина „Спутник V” вече е одобрена или се оценява за одобрение в три държави от източното крило на блока на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия - тъй като забавянето възпрепятства ваксинационните програми в целия ЕС.

Регулаторът на лекарства в ЕС - ЕМА започна преглед на руската ваксина за евентуално одобрение.

Полският президент Анджей Дуда е разговарял с китайския лидер Си Дзинпин за закупуването на китайски ваксини срещу COVID-19, коментира неговият помощник в понеделник, въпреки че здравният министър Адам Нидзелски заяви в сряда, че в момента не препоръчва ваксината поради недостатъчно данни.

В четвъртък Европейската комисия заяви, че не се водят разговори за закупуване на руската ваксина „Спутник V”.

Вчера Франция критикува Австрия и Дания за координация с Израел за разработването на нови ваксини срещу Covid-19 и защити ЕМА и настоя, че "най-ефективното решение за задоволяване на ваксинационните ни нужди трябва да остане в европейска рамка".