И Франция може да спре износа на ваксини за Австралия подобно на Италия

По-рано Рим блокира 250 хиляди дози на "АстраЗенека"

Новини
10:39 - 05 Март 2021
804
И Франция може да спре износа на ваксини за Австралия подобно на Италия

Френският здравен министър Оливие Веран предупреди в петък, че страната му може да спре износа на ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет за Австралия, както ден по-рано направи Италия.

Неговото изявление идва след информация, че Рим е блокирал доставките си за Австралия на 250 хил. дози от гореспоменатата ваксина.

Също вчера агенция Ройтерс цитира свои европейски източници, според които Европейският съюз планира да разшири схемата си за предоставяне на разрешения за износа на ваксини срещу Covid-19 до края на юни.

Междувременно австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че Канбера се е оплакала пред Европейската комисия по въпроса "по множество канали, и по-специално, ние помолихме Европейската комисия да преразгледа това решение".

Според френския здравен министър Оливие Веран мащабният процес на тестване срещу Covid-19 във Франция ще помогне на страната да постави коронавируса под контрол.

По време на интервю за телевизия BFM, Веран потвърди, че пандемичната ситуация в европейската държава вероятно ще се подобри през следващите четири до шест седмици, както поради броя на проведените тестове, така и поради прилаганите ваксини.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че строгите противоепидемични мерки трябва да останат в сила за още четири до шест седмици, тъй като разпространението на новите варианти на коронавирус представлява твърде голям риск за общественото здраве.