ЕС удължи временната закрила на украинските бежанци до 2026 г.

Украйна
16:53 - 25 Юни 2024
1706
ЕС удължи временната закрила на украинските бежанци до 2026 г.

Съветът на Европа прие решение за удължаване на временната закрила на украинските бежанци до 4 март 2026 г. Това съобщиха от ведомството.

Повече от 4 милиона украински граждани са потърсили закрила в други страни след инвазията на Русия през 2022 г.

Ден след ден Русия тероризира украинския народ с бомбардировки. Това не са безопасни обстоятелства. Тези, които избягаха от руската агресия, могат да продължат да разчитат на нашата солидарност. Това заяви Никол де Мур, белгийският държавен секретар по убежището и миграцията.

Механизмът за временна защита беше задействан на 4 март 2022 г., дни след като руските въоръжени сили започнаха широкомащабна инвазия в Украйна, и трябваше да действа до 4 март 2025 г. Решението прието днес не променя решението от март 2022 г. по отношение на категориите лица, за които се прилага временната закрила.

Временната закрила осигурява незабавна и колективна закрила на голяма група разселени лица, които пристигат в ЕС и които не са в състояние да се върнат в страната си на произход.

Системата облекчава натиска върху националните системи за убежище, тъй като молбите не трябва да се разглеждат индивидуално. Хората, ползващи се с временна закрила, се ползват с едни и същи права в целия ЕС.